Şufa hakkı paylı mülkiyetlerde bir paydaşın üçüncü kişilere payını satması durumunda diğer paydaşlara satın alma hakkı vermesi anlamına gelir. Önalım hakkı da denen şufa hakkı kullanıldığında paydaşlar paylarını yasal ön alım hakları neticesinde diğer paydaşlardan birine devretme yükümlülüğünün altına girer. Mülkiyetin dolaylı sınırlama biçimlerinden biri olan önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır.
Şufa hakkı için dava açılmasının bazı şartları vardır. Bunlar:
• Paylı mülkiyete tabi taşınmaz malların söz konusu olması
• Taşınmazda paydaş olmak
• Fiilen paylaştırılmış taşınmazların söz konusu olması
Şufa Hakkı Nasıl Kullanılır?
İzmir en iyi avukat Deniz Kekik ile şufa hakkı için dava açılabilir. Sözleşme yoluyla doğan önalım hakkı, taşınmaz malın maliki tarafından paydaşlardan birine tanınan haktır. Önalım sözleşmesinin geçerliliği, yazılı şekilde düzenlenmiş olmasına bağlıdır. Sözleşmeye konu olan malların taraflara belirtilmesi de şufa hakkı için zorunludur. Önalım sözleşmesi, bir bedel belirtmeden de düzenlenebilir. Üçüncü kişiler ile taşınmazın maliki arasında yapılan sözleşmelerde bu bedel satış bedeli olarak alınır.
İzmir şufa davası avukatı Deniz Kekik aracılığıyla şufa hakkını kullanabilmek için de belirli şartlar vardır. Bu hakkı kullanabilmek için paydaşlar satışı noter aracılığıyla bildirdiyse satışın bildiriminden itibaren 3 ay içinde şufa davasının açılması şarttır. Aynı zamanda şufa hakkının paydaşlara noter ile bildirilmemesi durumunda bu süre satış tarihinden itibaren 2 yıl geçerlidir. Bu sürelerin geçmesi durumunda şufa davasının açılması söz konusu olmayacaktır.
Şufa Hakkı Davası Nasıl Açılır?
İzmir en iyi avukat tavsiye ile şufa hakkı davası zamanında açılabilir. Şufa hakkı ancak dava yoluyla kullanılır. Bu davalarda görevli olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Aynı zamanda taşınmaz malın bulunduğu ikametteki yer mahkemesinde davalar yürütülür. Önalım hakkı alıcıya karşı dava açılarak kullanılan bir haktır ve kişinin vefat etmesi durumunda davanın mirasçılara karşı açılması da mümkündür.
Üçüncü kişilerle yapılan sözleşmelerde, şufa hakkı talep edilebilir. Bu durumlarda üçüncü kişi hakkını devreder. Sözleşmede böyle bir usul bulunmaması durumunda ise paylı mülkiyete konu olan taşınmaz için tapu siciline şerh verilir. Bu hak sözleşmeden doğabileceği gibi kanundan da doğabilir.

Danışma Formu
Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak ve sormak istedikleriniz için aşağıdaki formdan bizlere ulaşın *