İş Kanunu çerçevesinde bir işçinin bir iş yerinde süreli veya süresiz sözleşme ile çalışması koşulunda bir SGK ilişkisi de olmak zorundadır. Bu SGK ilişkisi sayesinde işçi sigortalı konuma gelirken, prim gün sayısı artar, emeklilik hakkı elde eder ve birçok sosyal haktan yararlanır. Ancak bazı işletmeler işçinin SGK işlemlerini zamanında ve düzenli olarak yapmadıklarından dolayı mağduriyet ortaya çıkarken, işçi de SGK davaları izmir ile bu süreçte hakkını Sgk avukatı izmir ile birlikte yargı yoluyla talep edebilir.

SGK Davaları Nelerdir?


SGK işlemleri sayesinde işçinin sigorta primlerinin yatırılması ile birçok önemli hak elde edilir. Bu haklar bir liste halinde incelenirse;
Emeklilik hakkı
Hastalıklar veya kazalar nedeniyle malulen emeklilik ve maluliyet maaşı hakkı
Ölüm nedeniyle alınacak maaş hakkı
Sürekli veya geçici iş göremez ödeneği
Hizmet tespiti 
BAĞ-KUR tespiti
Rucuen tazminat hakları
İş kazası sonrası elde edilecek haklar
Askerlik borçlanmaları, yurt dışı borçlanma ve yurt dışı emeklilik hakları yer alır.

Sigorta Yapmayan İş Yerine Nasıl Dava Açılır?


İşçi, bir iş yerinde iş sözleşmesini yerine getirerek hizmet vermesine rağmen kendisine sigorta yapılmıyorsa, sigortası eksik yatırılıyorsa veya hizmet süresi eksik bildiriliyor ise işverene karşı hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir. Hizmet tespit işlemi, SGK davaları izmir içerisinde en önemli dava çeşitlerinden birisidir. Bu yargı süreçlerinde sgk avukatı izmir işverenler tarafından mağdur edilen çalışanlar için açtıkları davalar ile haklı sebeplerde yüksek oranlı başarılar elde edebilmektedir.
Hizmet tespiti davaları için bir işçinin hizmetlerinin SGK'ya bildirilmemiş olması ya da SGK tarafından çalıştığının belirlenememesi durumunda dava açma hakkı doğar. Bu minvalde çalışma sürelerinin yılsonundan itibaren 5 yıl içerisinde dava açma hakkı korunmak ile birlikte hizmet tespiti davası sayesinde ispat yöntemi ile çalışmalar hizmet sürelerine eklenir ve emeklilik hakları gibi noktalarda hak ediş tekrar kazanılır.

SGK Emeklilik Davaları Nelerdir?


İşçilerin çalıştıkları süre boyunca sigortaları yatmış olsa dahi bazen emeklilik aylığı konusunda sorunlar yaşaması ihtimali yer alır. Emeklilik durumu ile birlikte kişinin yasal olarak yaşlılık aylığı alma hakkı doğar. Yasalar çerçevesinde sigortalı çalışan bir kişi 25 yıl çalışma süresini doldurup, 5.450 prim gün sayısına sahip olunca ve yaş haddini doldurduğunda artık yaşlılık aylığı alma hakkına sahip olur.
Çalışma gücü azalmış ve artık yaşını doldurmuş olan sigortalı çalışanın geçimini sağlayabilmesi için emekliliğe ayrılarak, yaşlılık aylığı ödemesi yapılmalıdır. Gerekli şartları doldurmuş olmasına rağmen bazen emekliliğin geç bağlanması bazen de aylığın iptal edilmesi gibi durumlarda ödenmeyen maaşların faiz katkısıyla talep edilmesi açısından emeklilik davaları açılabilir.

SGK Davaları İçin Hangi Avukat Seçilmelidir?


Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde ortaya çıkan eksiklikler, yanlışlıklar veya işveren nedeniyle yaşanılan mağduriyetler gibi birçok konuda açılan SGK davaları izmir İş Kanunu çerçevesinde değerlendirilir. Bu nedenle açılacak dava için danışmanlık alınması ve vekalet verilmesi gereken avukat, Sgk avukatı izmir konusunda tecrübe elde etmiş bir avukat olmalıdır.