Hizmet tespiti davası sosyal güvenlik kurumuna hizmet süreleri hiç ya da eksik bir şekilde bildirilen sürekli çalışmasına rağmen işe giriş ya da çıkış yaptırılan SGK girişleri geç yatırılmış olan ya da sigortasız bir şekilde çalıştırılan işçilerin işi verene karşı açabilecekleri iş davası türüne verilen isimdir. Anayasada yer almış olan sosyal güvenlik hakkına ilişkin olarak meydana gelen sosyal güvenlik hakkı  Davası kamu düzenini ilgilendirir. 
Hiçbir işçi sigortasız çalıştırılamaz işverenleri bu şekilde dava açılması söz konusudur. SGK olmadan işçi çalıştırılması kesinlikle yasak ve yasal olmayan bir süreçtir. SGK dosyanız ile ilgili detaylı bilgi alabilmek için Avukat Feniz Kekik ile görüşme sağlayabilirsiniz. Sigortanız hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

SGK Tespit Davası Nedir? 


SGK Davaları sosyal güvenlik kurumlarına hizmet süreleri içerisinde eksik bildirilen ya da hiç verilmeyen sürekli çalışmış olmasına rağmen iş giriş çıkışları yaptırılarak parasını eksik yatıran, içi olan bireylerin İşverenlere karşı açabileceği bir iş davası türü olarak bildiriliyor. Primi ödenmeyen sürelerde hizmet tespite ismi verilen işveren ve sosyal sigortalar kurumu aleyhine işçi hak sahipleri tarafından iş mahkemesine başvuru yapabilirler. Avukat Deniz Kekik eşliğinde mahkeme süreci hızlandırılabilir. Bu şekilde hukuki süreç daha kısa olur. 

SGK Tespitinin Davasının Şartları Nelerdir? 


Hizmet tespitinin davasının kabul edilmesinin sebepleri için birkaç maddenin olması gerekmektedir davacının sigortalılığını ortaya koyması sigortasız bir şekilde çalıştığını kanıtlayabilirse davayı açması oldukça kolay olacaktır. Hizmet akdine dayalı eylemle çalıştı çalışmış olmasına rağmen sigortasını yatmamasını gösterebileceği bir belge bulunuyorsa davayı açması söz konusudur. İleri sürülen çalışmaların geçmiş olduğu kapsamda olan ya da kapsama alınması mümkün bir iş yeri bulunması halinde dava açması mümkündür.  İşçi mağdur edildiyse SGK Davaları açabilir. Bu zaman dilimin de sigortasız bir şekilde çalıştığını ispat ederse işveren ceza alabilir. 

Hizmet Davasının Sonuçları Nasıldır?


SGK davaları verilen karar neticesinde sigortalı bir şekilde bildirilmeyen süre de yeni prim ödeme gün sayısı ve o günlerde yatmayan prime esas kazanç tespit edilmiş olabilir. SGK işverenin belirlemediği döneme ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenlemesini isteyerek ceza mahkemelerine başvuru yapabilirler. 
Hizmet Tespit Davasında Görevli Olan Mahkemeler Hangileridir?
Hizmet tespiti davalarında görevli olan mahkemeler iş mahkemeleri olarak bilinmektedir iş mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde asli hukuk mahkemelerine başvuru yapılabilir bu süreçte aslında hukuk mahkemeleri de hizmet tespit davaları ile ilgilenir.

SGK Davasını Kimler Açabilir?


SGK davaları kişinin kendisinin açması ya da kişi ölmüşse hak sahipleri olan 1 derece akrabaların açması söz konusudur. Sigortalının kişinin  Açması durumunda hizmetine tespit edilen konu iş yerinde hizmet vermiş olduğu yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde mahkemeye başvuru yapması söz konusudur. Sigortalı olan kişi ölmüşse murisin hak sahiplerinin hizmet tespit davalarına aynı şekilde hak düşürücü süresinin ölüm tarihinden başlanarak mahkemeye başvurması söz konusudur.

Hizmet Tespiti Davası Ne Demektir?


Sigortasız bir şekilde çalışan dönemi sigortalı hale getirmek için açılmış olan davaya verilen isimdir bu davanın davacı sigortalının kendisi ya da mirasçıları olabilirler. Davalı sosyal güvenlik kurumu değil işverendir. Hizmet tespiti davaları anayasal hak olarak bilinir güvenlik hakkına ilişkin olduğundan kamu düzenini ilgilendiren bir dava olarak nitelendirilebilir bu dava içerisinde SGK’ya işçinin sigortalılığını bildirmeyen bir kurum var ise SGK’ya hizmet süresini eksik bir şekilde bildiren bir iş yeri var ise işten ayrılmamasına rağmen işe giriş çıkış yapmış gibi gösterilen, SGK girişleri geç yaptırılan, sigortası hiç yaptırılmayan işçilerin işverenine karşı açmış olduğu davaların tamamına verilen isimdir.