Kanun karşısında ve kanun nezdinde her şahıs belirli haklara sahiptir ve bu haklarını hayatı boyunca kullanma özgürlüğüne de sahiptir. Örneğin, her birey Türkiye Cumhuriyeti Medeni Kanunu çerçevesinde doğduğu günden itibaren nüfus kayıtlarına alınır ve bir isim ile adlandırılır. Ancak hayatı boyunca şahsına bağlı ve değişmez bir niteliğe sahip olarak bireysel hakkını kullanması ile isim değiştirme ve soyadı değişikliği talebinde bulunabilir.
İsim Ve Soy İsim Değiştirme Davası Hangi Sebeple Açılabilir?
Bireyin isim ve soy isim değiştirme davası açabilmesi için Medeni Kanun’un 27. Maddesi bağlamında haklı sebepler gösterilir. Haklı sebep kavramı çok geniş bir çerçevede göz önüne alınmak ile birlikte kişinin bireysel olarak sübjektif nedenleri de haklı sebepler içerisinde görülebilir. Örneğin, birey; ad ve soyadı konusunda ruhsal aidiyet hissetmiyorsa dahi değiştirmek için bir neden ortaya çıkabilir.
Genellikle bu davalarda kişinin isim ve soy isminin komik görünmesi, bir travma sebebi olması ve genellikle mesleki ya da sanatsal nedenler nedeniyle değişiklik istemesi haklı neden görülür. Bazen de kötü olarak anılan bir şahsiyetin ismiyle benzerlik oluşturması nedeniyle isim değiştirme ve soyadı değişikliği davası talep edilebilir.
İsim Ve Soy İsim Değişikliği Davaları Hangi Mahkemede Görülür?
Bireyin veya avukatının başvurusu ile isim ve soy isim değişikliği davası Asliye Hukuk Mahkemesi bünyesinde görülür. Davanın mutlaka davacının ikametgahının bulunduğu ilde açılması gerekir.
İsim Ve Soy İsim Değişim Davası Evrakları Nelerdir?
Dava süreci genellikle nüfus kayıtları üzerinden yürütülürken, özel bir evrak talebi bulunmaz. Dava için tanık beyanları delil olarak kabul edilirken, eğer beyanlar ve sunulan haklı sebepler delil kabul edilmezse dava düşebilir.
Ad Ve Soyadı Değiştirme Dava Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?
Dava için hazırlanması gereken dilekçe içerisinde davalı kısım bölümünde Nüfus Müdürlüğü hasım olarak ibra edilirken, bazen anne-babayı davalı olarak gösteren davacılar da bulunmaktadır. Ancak bu nokta yanlış olmakla birlikte hasım kişi Nüfus Müdürlüğü’dür ve doğru bir dilekçe doğru bir nüfus avukatı tarafından sağlanabilir.
İsim Ve Soy İsim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer?
Bireysel başvurularda yeterince bilgi sahibi olunmadığında dava süreci uzayabilse de tecrübeli bir avukat eşliğinde açılan davalar prosedürlerin tamamlanması ile ilk celse veya ikinci celse de ortalama 3-5 ay arasında tamamlanabilir.
İsim Ve Soy İsim Değiştirme Davası Nasıl Tamamlanır?
Kişi Medeni Kanun’un 27. Maddesi gereği ad ve soyadı değişikliği hakkını elde ettikten sonra diğer kişilik haklarında ve hallerinde bir değişim yaşanmaz. Yani nüfusta medeni hali, doğum adresi veya nüfus kaydı gibi bilgilerinde değişim olmaz. Eğer soyadını değiştiren kişi erkek eş ise evliliği sırasında kadının da soyadında değişim yaşanır. Bununla birlikte yaşı 18'den küçük olan çocuklar ve evlatlıklarda da direkt olarak soyadı değişimi görülür.
Davanın sonuçlanması ile birlikte yerel mahkeme dava sonucunu yerel ve ulusal gazetelerde ilana çıktıktan sonra nüfus kaydı değişikliklerinin de gerçekleşmesi açısından karar yine davalı konumdaki nüfus müdürlüğüne de iletilir.
İsim Ve Soy İsim Değiştirme Davalarına İtiraz Edilir Mi?
İsim ve soy ismin değişikliği sonrasında herhangi bir zarar ile karşılaşan kişiler bu değişiklikleri tebliğ aldıktan 1 yıl sonrasına kadar kararın kaldırılması açısından itirazda bulunabilir. Fakat burada karşılaşılan zararın gerçekçi olması ve bir delil ile ispat edilmesi sayesinde zarar görüldüğü ortaya koyulmalıdır. Örneğin, tanınmış bir kişinin bir yakını ad ve soyadını bu tanınmış kişi gibi yaptığında, tanınmış kişiye önemli bir zarar verebilir.
Danışma Formu
Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak ve sormak istedikleriniz için aşağıdaki formdan bizlere ulaşın *