İş kazaları, bir iş yerinde işin devam etmesi sırasında yaşanan, işçinin beden bütünlüğünün bozulmasına ya da işçinin ölümüne yol açan kazalardır. Bu tip kazalarda işçinin ölümü veya yaralanması ile karşılaşılırsa, iş kazasından dolayı işverenler tazminat ile sorumludur. Bu bağlamda da işçi yaşadığı iş kazası sonrasında uğradığı zarardan dolayı iş kazasından kaynaklanan maddi manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir.

İş Kazası Tazminatları Nelerdir?


Bir iş yerinde işverenin hatalı davranışı dolayısıyla yaşanan iş kazasından sonra ortaya çıkan zararın işveren tarafından tazmin edilmesi gerekir. Türk Borçlar Kanunu dahilindeki haksız fiile ilişkin tazminat hükümleri çerçevesinde iş kazası sebepli maddi ve manevi tazminat yükümlülükleri yer alır. 

İş Kazası Kaynaklı Maddi Tazminat


İş kazası kaynaklı tazminat davaları dahilinde işçinin ölüm ya da bedensel zarar durumunda maddi tazminat hakkı yer alır. Bu tazminat işçi veya işçinin yakınları tarafından iş kazası tazminat davası ile talep edilebilir. İşçinin iş kazası durumunda bedensel zarara uğraması ile birlikte maddi tazminat olarak talep edebileceği kalemler arasında;
Geçici olarak çalışamadığı süreç için kaybettiği kazanç
Sarsılan ekonomik geleceği nedeniyle ortaya çıkan kayıpları
Kaza sonrası gereken tedavi masrafları
Kaza sonrasında sürekli iş göremez hale gelmesi durumunda da ortaya çıkan kayıplar yer alır.
İşçi, iş kazası nedeniyle hayatını kaybederse, yakınları tarafından talep edilecek maddi tazminat kalemleri arasında
Ölüm hemen gerçekleşmediği durumda bu süreçteki tedavi masrafları ve azalan çalışma gücü ya da çalışma gücünün kaybı nedeniyle ortaya çıkan maddi kayıplar
Cenaze masrafları
Ölen kişinin geçim desteği kaybolduğu için yakınlarının yaşadığı maddi zararlar yer alır.

İş Kazası Kaynaklı Manevi Tazminat


İş kazası sonrasında ortaya çıkan bir diğer tazminat türü ise iş kazası davasında manevi tazminat olarak adlandırılır. Manevi zararlar kişilik haklarına olan saldırılar, fiziksel ve duygusal acılar, işçinin yakınlarının manevi zararı, işçinin ölümü durumunda yaşanan manevi zararlar gibi maddeleri içerir. Eğer işçi yaşanan iş kazası sonrasında beden bütünlüğünde biz zarar yaşarsa, yaşadığı acı ve üzüntüler de manevi tazminat sebebi oluşturur. 
Maluliyet ile karşılaşan işçinin de manevi tazminat hakkı vardır. Hatta işçinin ağır bir bedensel zarar ile karşılaşması veya hayatını kaybetmesi durumunda yakınları da iş kazası davası yoluyla manevi tazminat alma hakkına sahip olurlar.

İş Kazası Tazminat Hesaplamaları Nasıl Yapılır?


İş kazalarında maddi tazminat hesabı uzman bilirkişiler tarafından gerçekleştirilen incelemeler ile sağlanır. Bu hesaplamada işçinin yaşı, aldığı ücret, yaşam zamanı, ne kadar maluliyete uğradığı ve tarafların kusuru gibi kriterler göz önünde bulundurulur. Aynı incelemeler ile birlikte mahkeme tarafından manevi tazminat hesaplaması için de rakamlar belirlenebilir.

İş Kazasından Kaynaklanan Maddi Manevi Tazminat Davası Nasıl Açılır?


Maluliyetler ile sonuçlanan ve işçinin haklılık payının bulunduğu iş kazasından kaynaklanan maddi manevi tazminat davası tecrübeli bir avukat danışmanlığı ile İş Mahkemelerinde açılır. Açılan dava sürecinde İş Hukuku açısından tecrübe sahibi bir avukat, dava sürecinin profesyonel şekilde yürütülmesi için büyük bir önem arz eder.
İş kazası tazminat davaları prosedürleri çok geniş ve genellikle uzun sürebilen davalardır. Bu davalar için ilk dilekçeden itibaren iyi bir çalışma ve araştırma gerekir. Bu nedenle profesyonel hukuk süreci açısından kurumlar arası iletişimi sağlıklı yürütebilmek ve mahkeme nezdinde etkileyici bir dava süreci yürütmek için tazminat avukatı önemli bir gerekliliktir.