Taraflardan birinin boşanmayı kabul etmediği durumlara çekişmeli boşanma adı verilir. 
Evlilikte eşlerden birinin boşanmayı mahkemeden talep etmesine karşı davalı tarafın boşanmayı istememesi halinde ortaya çıkan davaya çekişmeli boşanma davası denir. Bu dava içinde davacı, davayı açan tarafken davalı taraf boşanmayı istemeyen yani reddeden kişidir.
Bu adlandırmaya sahip durumlarda kişiler evliliğin dayanılmaz bir hal aldığını ve dava içinde boşanma nedenlerini ispatlamakla mükelleftirler. Boşanma davası süresince izlenmesi gereken yollar ve ispatlanması gereken durumlar toplanmadan yahut delillendirilmeden boşanma gerçekleşemez. Boşanmak istemeyen eş ise evliliğin taraflar arasında yolunda gittiğini, ayrılmak istemediğini ve/veya ilişkinin kurtarılabilir olduğunu ispatlamakla mükellef olur. Dava dinlenen tanıklar, toplanan delil, eğer varsa kanıt ve belgelerle aile mahkemesi hâkimi tarafından sürece alınır ve karara bağlanır.
İzmir boşanma avukatı arayanlar için Deniz Hukuk Bürosu tecrübeli avukatlarıyla bu tarz davalarda sizlere yardımcı olmaktadır.

Ben Eşimden Boşanmak İstiyorum Ama O İstemiyor


Boşanma süreci içinde boşanmak istemeyen taraf, boşanma davası açıldığı taktirde davadan tebligat yolu ile haberdar olur. Davalı taraf adına müşterek yaşanan konuta yahut iş yerine boşanma davası dilekçesini içeren bir tebligat gelir. Eğer ki boşanmak istemeyen taraf bazı durumları eşinden gizledi ise ve bu durumlar karşısında eşinin psikolojisini bozduysa evlilik birliğini sarsmış olur yahut buna sebebiyet verebilir. Bu durumda ise tek başına boşanma kararı almak yeterli olmaz. Ancak evliliğin bu durumdan sonra bu şekilde yürüyemeyeceğine ilişkin bazı destekleyici deliller sunulur ise dava kabul olur ve aile mahkemesi hâkimi tarafından boşanmaya karar verilir. Boşanmak isteyen tarafın dava sürecinde mahkemeye deliller sunması gerekir. Eşiniz davanın reddini talep ederse bu dava çekişmeli olur.
Çekişmeli boşanma davalarında evliliğin sonlandırılmasını isteyen ve bu sebep ile boşanmak isteyen taraf varken diğer eş buna yanaşmıyor ise yahut iki taraf da boşanmak istiyor fakat evliliğin son bulmasıyla doğacak olan hukuki durumlar konusunda bir anlaşmaya varamıyorlarsa çekişmeli boşanma davası olur. Bu sebepler neticesinde karşılaştığınız durumların kargaşası içinden çıkamıyorsanız Deniz Hukuk Bürosu avukatlarından yardım alabilirsiniz.
Çekişmeli bir boşanma davası açmak isteyen taraflar boşanma iddialarını bir delile, varlığa dayandırmak durumundadırlar. Örneğin, zina, hayata kast ve kötü davranma, terk, akıl sağlığının yerinde olmaması, evlilik birliğinin temelden sarsılmış olması veyahut suçlu olmak ve haysiyetsiz yaşam sürmek gibi varlıklara dayandırmak gereklidir.
Bu davalar birçok husus barındırmaktadırlar. Bu hususlar da davanın süresine direkt etki etmektedir. Eşlerden haklı olup olmamaları, iddiaların ve delillerin kanıtlanması, delillerin toplanarak mahkeme önüne sunulması ve mahkemenin bu delilleri değerlendirmede bulunması gibi etkenlerin bir arada bulunmasından dolayı davalar ortalama 1 ila 3 yıl arasında sürer. Fakat Avukat Deniz Kekik gibi tecrübeli bir avukattan yardım almanız davanızda vekalet verme durumunu doğurur. Süreç içinde sizin yerinize avukatınız duruşmalara katılır ve davayı sizin yerinize takip eder. Sizin de duruşmalara bizzat katılmanıza gerek kalmaz.