El atmanın önlenmesi davası taşınır veya taşınmaz malların maliki tarafından açılan davalardır. Müdahalenin meni davasının açılmasına sebep gösterilebilecek durumlar:
Taşınır veya taşınmaz mallar üzerinde haksız müdahale
Taşınır veya taşınmaz malların işgal edilmesi
Hukuka aykırı şekilde taşınır veya taşınmaz malların kullanılması
Başkasına ait olan malların kiraya verilmesi
Maliki olunmayan malların fiilen kullanılması olarak sayılabilir. 
Mülkiyet hakkından doğan yetkilerin taşınır veya taşınmaz mallar üzerinde maliki dışında başka biri tarafından kullanılması müdahalenin meni davası açılması için yeterlidir. Malların maliki olan kişi malı üzerinde kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir. Kimse maliki olmadığı mal üzerinde hak talep edemez. 

Müdahalenin Meni Davası Açmak İçin Şartlar Nelerdir?


El atmanın önlenmesi davası açabilmek için bazı şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar arasında;
Malik olma şartı
Haksız bir müdahalenin bulunması
Müdahalenin meni davasında tarafların belirlenmesi
Davanın zamanaşımına uğramamış olması bulunur.
Davanın açılabilmesi için ilk olarak dava açacak olan kişinin ilgili taşınır veya taşınmaz malın maliki olması şarttır. Dava sahibinin mülkiyet hak ve yetkilerine sahip olması durumunda dava açmak için ilk şart sağlanmış olur. Taşınmaz mallar söz konusu olduğunda tapu dairesinde tamamlanacak tescil işlemleri de önemlidir.
İkinci şart ise haksız bir müdahalenin varlığıdır. Herhangi bir gerekçe olmadan kişinin malı üzerinde saldırı olması ve saldırının halihazırda devam ediyor olması durumunda el atmanın meni davası açılabilir. Dava açılmasındaki amaç ise mülkiyet hakkının korunmasıdır. 
Paydaşlar arasında da müdahalenin men davası açılabilir. Paylı mülkiyetlerde, hak sahibi olan kişilerden birinin kendi payına yapılan müdahaleler için dava açılabilir. Bunun için paydaşlar arasında bir anlaşmanın bulunması gerekir. Anlaşmaya göre el atmanın önlenmesi davası gerekiyorsa açılabilir. 

Müdahalenin Meni Davası İçin Yetkili Mahkeme


İzmir avukat Deniz Kekik ile çözebileceğiniz, malınıza karşı gerçekleşen müdahaleler için yetkili mahkeme, asliye hukuk mahkemeleridir. Dava konusunun taşınmaz mülkiyet olması durumunda müdahalenin kaldırılması için kararın kesinleşmesi gerekir. Haksız yere kendine ait olmayan malı işgal eden işgalci karar kesinleştikten sonra icra edilir.