Eşler, Türk Medeni Kanunu çerçevesinde yasalara uygun olarak evlendikleri gibi yine aynı Medeni Kanun’a bağlı olarak yazılı sebepler ile mahkeme kararı sayesinde boşanma hakkına da sahiptir. Kanunlar boşanma için genel ve özel sebepleri kabul etmek ile birlikte bu sebepler olsa da olmasa da çiftler anlaşmalı boşanma yöntemini tercih edebilirler.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?
Anlaşmalı boşanma, bazı kişilerin aklında dava süreci olmadan direkt olarak boşanma gibi bir bilgi şeklinde yer almaktadır. Fakat bu prosedürde de çiftler mutlak bir şekilde Aile Mahkemesi’ne başvurup, dava açarak boşanma işlemini gerçekleştirir. Çünkü anlaşmalı boşanma davası için boşanmak isteyen eşlerin aralarında hazırladıkları bir protokol ile mahkemeye başvurmaları sayesinde gerçekleşen boşanma davasıdır, denilebilir.
Anlaşmalı Boşanma Davaları İçin Koşullar Nelerdir?
Anlaşmalı boşanma için açılabilecek davalar Türk Medeni Kanunu 166. Madde 3. Fıkra hükmü altında yer alır. Bu kanun maddesi ve alt metni çerçevesinde anlaşmalı boşanma şartları bağlamında;
• En az 1 yıldır evli bulunulması
• Taraflardan birinin başvurusu sonrası diğer tarafın kabulü veya beraber başvuru gerçekleştirilmesi
• Her iki tarafın da mahkeme huzurunda boşanmayı açıkça ifade ederek kabul etmesi gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?
Bu tip boşanmanın sağlanması için kişiler kendi aralarında bir protokol hazırlayabileceği gibi eksiksiz bir protokol için avukat desteği ile işlem yapılabilir. Hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolü içeriğinde çiftlerin üzerinde anlaşmaya vardığı nafaka, tazminat, çocukların velayeti, mal paylaşımı ve aile konutu paylaşımı gibi her konuyu bulundurur.
Mahkeme başvurusu sonrasında anlaşmalı boşanma dilekçesi hakim tarafından incelenir ve bazen hakim aykırı hükümlere karar verebilir ya da gerekli görmesi durumunda çocuk menfaatini de düşünerek protokole müdahale edebilir. Bir boşanma protokolünde özellikle
• Çocuklar için ödenecek nafaka ile eşe ödenecek nafaka
• Çocuk veya çocukların velayeti
• Ebeveynlerin çocuklar ile görüşecekleri gün, tarih ve saatler
• Evlilik sırasında sahip olunan taşınmazların nasıl paylaşılacağı
• Ev eşyaları ve diğer araçların paylaşımı
• Ev kirası ödemesi, kredi kartı ve kredi borçları ödemesi
• Tazminat talebi bulunup bulunmaması maddeleri açıkça yer alabilir.
Anlaşmalı Boşanma Davasına Avukat Katılabilir Mi?
Çekişmeli dava türü olmadığı için anlaşmalı boşanma davaları şahısların kendi başvurularıyla açabilecekleri davalardır. Mahkeme huzurunda çiftler boşanma iradesini açıklarken her taraf kendi avukatıyla temsil edilse dahi mahkeme gereği bizzat duruşmaya katılarak beyanını sunması da gereklidir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmaya göre birçok noktada pürüzlerin ortadan kalktığı bir boşanma çeşididir. Bu nedenle çoğu zaman tek celsede ve bazen iki celse de birkaç aylık bir süreçte tamamlanır.
Anlaşmalı Boşanma İçin Avukat Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Anlaşmalı boşanma sürecine gidileceği zaman mal paylaşımından velayete, nafakadan tazminat gibi bütün noktalara kadar karşılıklı görüşme gerçekleştirilerek sonuca varılmak için bir uzman danışmanlığı alınabilir. Bu uzman danışmanlığı için bir boşanma avukatı ile görüşme sağlanabilir. Hatta taraflar ayrı ayrı bir boşanma avukatı vekaleti ile davaya katılmayı istese de protokolün hazırlanması için Aile Hukuku konusunda tecrübeli bir avukatın desteği büyük bir yarar sağlayacaktır.
Danışma Formu
Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak ve sormak istedikleriniz için aşağıdaki formdan bizlere ulaşın *