Kara Taşımacılık Hukuku, personel ve yük Taşımacılığına ilişkin kuralları düzenlediği için önemli bir Hukuku dalıdır. Bu Kanun, karayollarında yapılan Taşımacılıkları kapsadığından, tüm işlemler karayolu düzenleme esaslarına göre yapılır. Kara Taşımacılığı Yasası, taşıyıcının ve taşıyıcının hak ve sorumluluklarını düzenlediğinden, her iki taraf da bu yasayı bilmeli ve gerektiğinde yasal tavsiye almalıdır.
Taşımacılık ve Lojistik Yasası nedir?
Taşımacılık ve Lojistik Yasası, CMR Yasası olarak da adlandırılır ve uluslararası Taşımacılık kurallarını düzenler. CMR, ülkemizin de taraf olduğu uluslararası karayolu eşya Taşımacılık sözleşmesidir. Taşımacılık ve lojistik mevzuatının kapsamı çok geniştir çünkü ticaretin birçok yönü vardır.
Gümrük İşlemleri Yapan Firmalar
Taşımacılık ve lojistik Hukuku kapsamında yürütülecek faaliyetler için uluslararası ticaret Hukuku ve ilgili ulusal ve uluslararası anlaşmalar ve mevzuat bilgisi gereklidir. Bu nedenle mutlaka Hukuku hakim deneyimli bir avukattan Hukuku destek alınması gerekmektedir.
Kara Taşımacılığı Hukuku Nedir?
Taşıyıcı ile taşıyan veya yükleten arasındaki ilişkiyi düzenleyen Hukuku dalına Kara Taşımacılık Hukuku denir. Kara Taşımacılık Hukukunun konusu, yolcu ve yüklerin güvenli ve zamanında taşınmasıdır. Kara Taşımacılık Yasası, karayollarında Taşımacılık kapsar.
Bu içerikte;
Yolcu Taşımacılık ilişkin hususlar, karayolu ile yolcu taşınmasına ilişkin yönetmelik kapsamındadır.
Malların Taşınması
Hukuku kapsamındaki kuralların çoğu, Taşımacılık sözleşmelerinin ifasına ilişkin olarak düzenlenmiştir.
Kara Taşımacılık Hukukuna göre taşıyıcının sorumluluğu nedir?
Kara Taşımacılık mevzuatında da taşıyıcı sorumluluğuna ilişkin hükümler bulunmaktadır. Bu bağlamda taşıyıcının sorumluluğu, eşyanın teslim alınması ile başlar. Taşıyıcının sorumluluğu, malın sözleşmede belirtilen adrese teslimi ile sona erer.
Kabulden taşıyıcıya teslime kadar geçen süreçte;
Mal kaybından
Hasardan
Teslimattaki gecikmeden doğrudan sorumludur.
Malların yüklenmesi, depolanması ve boşanması, karayolu Taşımacılık Hukuku çerçevesinde gönderenin sorumluluğunda kabul edilir.
Taşıyıcının hangi durumlarda sorumluluktan muaf tutulabileceği sorusu da kara Taşımacılık Hukukunun belirli ilkelerine bağlıdır. Buna göre; Taşıyıcı tüm özeni gösterse de, öngörülemeyen ve önlenemeyen nedenlerle bir sorun veya geç teslimat olması durumunda sorumluluktan kurtulabilir.
Karayolu Taşımacılık Yasası, bir taşıyıcının sorumluluktan kaçınabileceği diğer durumları aşağıdaki gibi listeler;
Malları Taşımacılık k için açık nakliye tercihi
Göndericiden yetersiz veya uygun olmayan paketleme
Gönderici, mallara yanlış promosyon etiketleri yerleştiriyor
Taşıyıcı, yardımcılarının eşyanın taşınması sırasındaki hatalarından da doğrudan sorumludur. Gönderici veya alıcı ise, malları teslim almadan önce herhangi bir hasarı taşıyıcıya bildirmelidir. Bildirim yapılmamışsa, malın teslim alınmasında herhangi bir hasar olmadığı varsayılır.
Eşyaları taşınan kişi bu Taşımacılık sırasında mağdur olmuşsa taşıyıcı olduğunu kanıtlaması gerekir ve bu en iyi Hukuku destek alınarak sağlanır. Bu gibi durumlarda zararın tazmini amacıyla dava açılabilmesi için İstanbul kara Taşımacılık avukatının çağrılarında konunun tecrübesi dikkate alınmalıdır.
Yolcu Taşımacılık konuları da kara Taşımacılık Hukukunda düzenlenmiştir. Bu kapsamda taşıyıcı, yolcu Taşımacılık yönetmeliği çerçevesinde yolcu Taşımacılık faaliyetlerini yürütmek zorundadır.
Taşıyıcının Kara Taşımacılık Yasası kapsamındaki hakları nelerdir?
Taşıyıcıların bazı hakları olduğu gibi sorumlulukları da vardır. Taşıyıcı, kara Taşımacılık yönetmeliği kapsamında taşıtan ile yapacağı sözleşmeden doğan haklara sahiptir.
Bu haklar şu şekilde sıralanmıştır;
Gönderici, sözleşmede belirtilen tarihte yüklenmezse
Belirtilen tarih ve saatte yükleme yerinde malı yoksa
Bu durumlarda taşıyıcı sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir. Türk Ticaret Hukuku Taşımacılık da haklar vermektedir, bu hak malın teslimi sırasında Taşımacılık ücretinin ödenmemesi durumunda doğar. Bu durumda, taşıyıcının mallar üzerinde bir haciz vardır. Özellikle bu konu yeterince bilinmediği için birçok kara Taşımacılık cılığı davası açılmaktadır.
Kara Taşımacılık Hukuku kapsamındaki yasal cezalar nelerdir?
Karayolu Taşımacılık Hukukuna göre hazırlanan Karayolu Taşımacılık Yönetmeliği de taşıyıcılara ilişkin bazı cezaları düzenlemektedir. Bu yaptırımlar idari para cezası ve idari cezalar uygulanmaktadır.
Kara Taşımacılık Hukukunun özellikleri nelerdir?
Kara Taşımacılık Hukukunun kendine has özellikleri vardır.
Bu özelliklerden bazıları aşağıda listelenmiştir;
Organize olmayan kurallar (kurallar birçok yasaya tabidir)
Kuralların zorunlu yapısı (esas olarak taşıyıcının sorumluluklarıyla ilgili)
Sorumluluğun sınırlandırılması (taşıyıcının sınırlı sorumluluğu)
Reçete ve reçete eksikliği
Kara Taşımacılık Hukukunun özelliklerinden dolayı bu bağlamda ortaya çıkan sorunların çözümü de ilgili mevzuata tam hakimiyet gerektirmektedir. Bu nedenle İstanbul kara Taşımacılık avukatı aramalarında bu konunun araştırılması önem arz etmektedir.
Kara Taşımacılık Hukuku ile Hukukun diğer alanları arasındaki ilişki nedir?
Kara Taşımacılık Hukuku, Hukukun birçok alanıyla ilgilidir. Örneğin, ibraz eden aynı zamanda bir tüketici olarak kabul edildiğinden tüketicinin korunması mevzuatı ile bir bağlantısı vardır. Aynı zamanda Ticaret Hukuku ile çok yakın bir ilişkisi vardır, birçok kural ve yaptırım ticaret Hukuku tarafından düzenlenmektedir.
Ayrıca kara Taşımacılık Hukuku, diğer Hukuku dallarından da yararlanmış ve karayolu ile yolcu Taşımacılık ilişkin yönetmelik gibi birçok düzenlemenin oluşmasını sağlamıştır. Öncelikle ticaret Hukuku kurallarını kullanan karayolu Taşımacılık Hukuku bu ilişkiyi açıklayan önemli bir örnektir.
Kara Taşımacılık Davaları Nelerdir?
Kara Taşımacılık Hukuku ve ilgili diğer Hukuku dalları nedeniyle açılabilecek çeşitli kara Taşımacılık davaları bulunmaktadır.
Bu durumlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır;
Taşıyıcının Taşımacılık sözleşmesine aykırılığından doğan davalar
Göndericinin Taşımacılık sözleşmesine aykırı davranmasından doğan davalar
Taşımacılık sırasında eşyanın zarar görmesinden doğan davalar
Taşımacılık sırasında eşyanın kaybolması nedeniyle açılan davalar
Malların taşınması ve tesliminde yaşanan gecikmelerden kaynaklanan davalar
Yolcu Taşımacılık Yönetmeliği kapsamında yolcuların Taşımacılık sırasında yaralanmasına ilişkin açılan davalar.
Yolcuların Taşımacılık sırasında yaralanması veya ölümü kapsamında açılan davalar.
Karayolu düzenlemesi kapsamında taşıyıcılar aleyhine açılan davalar
Eşyanın taşınmasından kaynaklanan zararlar için en geç bir yıl içinde dava açılmalıdır. Bu hasar taşıyıcı tarafından bilerek ve kasten yapılmışsa zamanaşımı 3 yıl olarak uygulanır.
Taşımacılık faturasında (sözleşme) bulunması gereken maddeler
Nakliye davalarının çoğu konşimento uyuşmazlıklarından kaynaklanmaktadır.
Devir senedinde bulunması gereken unsurlardan bazıları kanunda şu şekilde belirtilmiştir;
Yer ve tarih düzeltildi
Gönderici ve taşıyıcının adı, soyadı ve adresleri
Malların teslim yeri ve tarihi ile teslim yeri
Alıcının adı, soyadı ve adresi
Malların türü ve üretilecek ambalajın türü
Taşınacak paket sayısı ve tahmini ağırlıkları
Taşımacılık gerçekleşeceği saat
Kargo ücretinin ödenme şekli (nakit veya kapıda ödeme gibi)
Taşınacak aracın özellikleri (açık veya kapalı kasa gibi)
Resmi talimatlar ve gerekirse gümrükleme talimatları
Özellikle sonradan ortaya çıkabilecek durumlar için önemli eşyaların taşınması için Taşımacılık evraklarının avukat desteği ile yaptırılmasında fayda vardır.
Danışma Formu
Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak ve sormak istedikleriniz için aşağıdaki formdan bizlere ulaşın *
Boşanma Davalarında Ebeveyn Hakları ve Sorumlulukları
Boşanma davalarında ebeveyn hakları ve sorumlulukları, çocukların en iyi şekilde korunmasını sağlamak ve onların menfaatlerini gözetmek amacıyla düz ...
Karşıyaka Boşanma Avukatı
Karşıyaka boşanma avukatı Deniz Kekik gibi profesyonel bir avukat, müvekkillerine bu süreçte kapsamlı bir finansal rehberlik sağlayarak, mali durumların ...
Türk Hukukunda Miras Davalarının Yasal Çerçevesi
Miras hukukunda değişiklikler ve güncel yasal durum hakkında bilgi sahibi olması, davanın etkili bir şekilde yürütülmesini sağlar. İzmir miras davası ...
Çekişmeli Boşanma Davalarında İzlenecek Stratejiler
Çekişmeli boşanma, tarafların anlaşarak boşanamadığı, boşanma ve boşanmanın sonuçları konusunda uzlaşamadığı durumlarda mahkemeye başvurarak ge ...
Şirketler Hukuku Avukatı ve Davalarında Avukatın Katkıları
Şirketler hukuku avukatları, şirketlerin kuruluş süreçlerinde gerekli olan yasal prosedürlerin tamamlanmasına yardımcı olur. Ayrıca şirket türünün ...
Boşanma Davalarında Geçici Tedbir Kararları ve Uygulamaları
Boşanma davalarında geçici tedbir kararları, dava sürecinde tarafların ve çocukların maddi ve manevi haklarının korunması amacıyla mahkeme tarafından ...