YARGITAY YEREL MAHKEMENİN “CİNSEL TACİZ NEDENİYLE İŞ AKDİNİN FESHİ AĞIR BİR YAPTIRIMDIR” KARARINI BOZDU, İŞ AKDİNİN HAKLI SEBEPLE FESHEDİLDİĞİNE HÜKMETTİ

İstanbul’da polietilen köpük sanayi şirketinde çalışan bir işçi, aynı iş yerindeki kızı yaşındaki bir kadın çalışanı gece yarısı telefondan mesaj yoluyla taciz etmeye başladı. Kadının rahatsız olması üzerine, önce pişman olduğuna ilişkin mesajlar atan işçi, ardından “mesajları yetkililere söylerse ikisinin de zarar göreceği”ne  dair mesaj gönderdi.

Kadının durumu iş yeri yetkililerine bildirmesi üzerine tutanak tutularak, işçinin savunması alındı. Şirket daha sonra “bir kadına gece vakti  gönderilen bu mesajların taciz ve tehdit içerdiği” gerekçesiyle işçinin iş akdini  feshetti.

İşçi ise iş akdinin geçerli bir neden olmaksızın, ihbarsız şekilde,  haksız feshedildiğini öne sürerek, kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi istemiyle  dava açtı.

YEREL MAHKEME “AĞIR BİR YAPTIRIM” DEDİ

Davaya bakan Bakırköy 6. İş Mahkemesi, davacının “sarkıntılık  eylemiyle iş akdinin sona erdirilmesi eylemi mukayese edildiğinde, iş akdinin  feshedilmesinin çok ağır bir yaptırım olduğu” sonucuna vararak davayı kabul etti.

Yerel mahkeme kararında, davacının hatasını anlayarak, özür dilediği  ve pişman olduğu dikkate alındığında, yıllarca çalışan bir işçinin bu nedenle iş  akdinin sona erdirilmesinin hakkaniyete uygun olmadığı belirtildi.

Eylem nedeniyle suç duyurusunda bulunulmadığı da ifade edilen yerel  mahkeme kararında, iş akdinin davalı işveren tarafından haklı neden olmadan  feshedildiği sonucuna varıldı. iş hukuku avukatı izmir

Davalı şirketin yerel mahkeme kararını temyiz etmesi üzerine dosya  Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ne geldi.

 

Daire, oy birliğiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararın gerekçesinde aynen şu açıklamalara yer verildi:

“Evli işçinin, aynı iş yerinde çalışan kızı yaşındaki bir kadın çalışana gönderdiği SMS’ler ile taciz eyleminin, kişiye yönelik tehdidi içeren,  onu aşağılayan, küçük düşüren, duygusal ve psikolojik olarak çökmesine neden  olan, muhatabının kişilik haklarına, çalışma özgürlüğüne saldırı, ailesel,  kurumsal ve toplumsal düzeylerde de derin ektiler bırakan bireysel ve toplumsal  bir sorun olma niteliği karşısında, bu eylemin hafife alınması, fesih ile  kıyaslanması, yapılmakla sonuçlarını doğuran ve daha vahim sonuçlara yol  açabilecek bir eylem karşısında feshin ağır bir yaptırım olduğunu söylemek yasal  olarak mümkün değildir. Ayrıca toplum yapımız dikkate alındığında, mağdurun bir kısım saikler ile cezai anlamda şikayetçi olmaması eylemin niteliğini değiştirmez. iş hukuku avukatı izmir

iş avukatı, izmir iş avukatı, izmir iş davaları, iş davaları, işçi alacakları, iş hukuku avukatı izmir
Cinsel Taciz yoluyla mobbinge uğrayan işçinin haklı nedenle fesih hakkının oluştuğunu belirtmek isteriz. Benzer sorunlarınız için alanında uzman bir iş avukatı ile çalışmanız tavsiye olunur. iş hukuku avukatı izmir

Sonuç olarak, iş yerinde çalışan kadın işçiye karşı cinsel tacizde bulunduğu açık olan davacının iş akdinin feshinin haklı nedene dayandığı anlaşıldığından, kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken mahkemece  yerinde ve yasal olmayan gerekçeyle kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”

Bununla birlikte 4857 sayılı Iş Kanunu 24/II-d bendine göre; işçinin diğer bir işçi veya üçüncü bir kişi tarafından cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverenine bildirmesi gerektiğini, bu durumu işverene bildirmesine rağmen işverenin gerekli tedbirleri almaması halinde, Cinsel Taciz yoluyla mobbinge uğrayan işçinin haklı nedenle fesih hakkının oluştuğunu belirtmek isteriz. Benzer sorunlarınız için alanında uzman bir iş avukatı ile çalışmanız tavsiye olunur.